Anul acesta am reușit să aducem și în zona noastră o iniţiativă frumoasă, începută în 2013 de unul dintre regizorii de teatru extrem de talentați ai noii generații, Victor Olăhuţ, care a montat în teatre importante din ţară: Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Sibiu sau Teatrul Municipal Baia Mare. Ideea proiectului Cultură-n Şură e simplă: o trupă de teatru își amenajează decorul și luminile în curțile sătenilor și joacă gratuit un spectacol pentru toți membrii comunității.
Pentru că șura era în trecut, nu numai un loc de depozitare, ci și un loc de socializare, la joc sau la alte evenimente ale satului, nu putea să rămână în uitare o veșnicie. Așa că, am redeschis apetitul pentru Cultură în șură, printr-o serie de șase reprezentații de teatru profesionist, pentru toate vârstele (nu doar pentru copii), aduse în șuri din Colinele Transilvaniei și jucate de actori sosiți direct de pe cele mai mari scene din țară. Piese premiate și actori tineri au venit în Colinele Transilvaniei și au încântat publicul numeros adunat în fiecare seară în fața șurii. De exemplu, piesa ”Cerere în căsătorie” a luat premiul pentru cel mai bun spectacol si cel mai bun actor la Fesivalului Comic 7B, Buzău (2016). Distribuția spectacolelor a inclus actori premiați ai tinerei generații, ca Florentina Năstase (nominalizată în 2016 la premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în rol secundar) sau actori pe care îi vedeți la televizor în seriale de comedie (Grigore Marin).

Pregătite cu grijă, din timp, în perioada august – octombrie, s-au jucat reprezentații în 6 sate diferite din județul Brașov, unde ne-am bucurat de susținerea financiară a Consiliului Județean și de cel logistic din partea primăriilor și, mai ales a unor oameni minunați, care locuiesc în aceste sate. Caravana noastră a trecut, pe rând, prin:

 

  • Şona, comuna Mândra, în șura din curtea familiei Frăţilă, s-a jucat piesa ”Cerere în căsătorie”, pe 25 August

  • Şoarş, în șura din curtea casei parohiale evanghelice s-a jucat piesa ”Cerere în căsătorie”, pe 27 August

  • Cincu, în șura din curtea familiei Bică, s-a jucat piesa ” Experimentul ”, pe 1 septembrie

  • Seliștat, în șura din curtea casei parohiale evanghelice, s-a jucat piesa ” Experimentul ”, pe 2 septembrie

  • Dăişoara, comuna Ungra în șura din curtea familiei Borcoman s-a jucat piesa ” Experimentul ”, pe 16 septembrie

  • Jibert, căminul cultural (din motive legate de vremea neprielnică), s-a jucat piesa ” Doctor fără voie”, pe 24 septembrie

Le mulțumim, pe această cale, ne bucurăm nespus că i-am cunoscut și ne înclinăm în fața acestor oameni, gazdele noastre, care s-au implicat trup și suflet și au făcut posibile, aceste frumoase evenimente și minunate amintirii ale comunității în care locuiesc: Asociația ”Șona Noastră” și familia Frățilă din Șona, domnului preot evanghelic Johannes Klein, doamnei Anca Batiu din Șoarș, familiilor prof. Șodolescu și Bică din Cincu, familiilor Borcoman și Buboia din Dăișoara.
Multumiri și echipei artistice: Asociația Cultură-n Șură, Teatrul Podul, Teatrul de Artă București.
Aceste câteva fotografii pot să vă dea doar o mică idee despre atmosfera frumoasă pe care au trăit-o locuitorii din Șona, Cincu, Seliștat, Șoars, Jibert și Dăișoara, urmărind teatru / Cultură în Șură.

Sperăm să putem împărtăși această bucurie în cât mai multe sate în 2018. De aceea, lucrăm de zor și încercăm să aducem anul viitor, de cum se face cald, evenimente culturale în șuri în sate și pe Valea Târnavei Marii sau pe Valea Hârtibaciului, dar și în alte sate din fostul scaun al Rupei.
Credit Foto: Florin Bucuțea, Cultură-n Șură, Colinele Transilvaniei